Anime ja manga

Anime, mitä se on?

Anime (jap. アニメ) on japanin kielinen sana joka tarkoittaa animaatiota, joskus saatetaan käyttää myös sanaa japanimation. Japanin ulkopuolella anime-sanan merkitys yleensä muuttuu tarkoittamaan juuri Japanissa tehtyä animaatiota. Animea on tehty jo 1960-luvulta lähtien, mutta vasta 2000-luvulla sitä on alettu viemään kunnolla Japanin ulkopuolelle. Silti suurin osa sarjoista jää kokonaan ilman Japanin ulkopuolista julkaisua ja harrastajat joutuvat hankkimaan sarjat DVD:llä Japanista. Sarjojen hinnat ovat kuitenkin melko korkeita, eivätkä levyt yleensä sisällä minkäänlaista tekstitystä.

Animella on myös useita alalajeja

  • Kodomo - Pienille lapsille tarkoitettua animea, jossa on paljon söpöilyä ja kirkkaita värejä esim. Hello Kitty ja Pokémon.
  • Josei - Nuorille naisille. Esim. Honey and Clover.
  • Seinen - Nuorille miehille. Esim. Gundam.
  • Shounen - Pojille suunnattu. On yleensä mecha- tai toimintapainoista esim. Dragon Ball ja Transformers.
  • Shoujo - Tytöille suunnattu. Sisältää yleensä paljon ihmissuhde- ja magia-elementtejä esim. Fruits Basket ja Sailor Moon.

Näiden lisäksi on olemassa lukuisia muita alalajeja ja animea, jota on todella vaikea kategorisoida. Tällaisia ovat esimerkiksi Hayao Miyazakin Henkien kätkemä ja Naapurini Totoro, jotka sopivat kaikenikäisille sukupuolesta riippumatta.

Neon Genesis Evangelion

Animen piirtotyylille ominaista ovat henkilöiden suuret silmät, jotka varsinkin naisilla korostavat söpöyttä ja kauneutta. Silmät auttavat myös näyttämään tarkemmin erilaisia tunnetiloja. Tämä juontaa juurensa muun muassa Astro Boyn piirtäneen Osamu Tezukan tyylistä.

Länsimaissa tunnetuimmat animet ovat yleensä Dragon Ball eri osineen, sekä lapsille suunnatut Digimon, Pokémon ja näiden lukuisat variaatiot. Näiden lisäksi monet tv-kanavat ovat näyttäneet jo klassikon maineen saaneen Neon Genesis Evangelionin.

Viime vuosina animepuolella ovat yleistyneet Final Fantasy: Advent Childrenin tapaiset kokonaan tietokoneella toteutetut animaatiot. Jotkut alan harrastajat eivät luokittele tällä tavalla tehtyä sarjaa/elokuvaa ollenkaan animeksi, vaikka anime nimenomaan tarkoittaa animaatiota, oli se tietokoneella tuotettua tai ei. Tietenkin tietokone-efektien käyttö on studiokohtaista. Esimerkiksi Studio Ghibli käyttää erilaisia efektejä vain huomaamattomana tehokeinona ja pääosassa on edelleen käsin piirretty animaatio.

Aluekoodit ja värijärjestelmät

Animea ei ole vielä kauaa julkaistu Suomessa, joten valikoima on melko vähäistä. Tällöin innokkaalle harrastajalle varteen otettavaksi vaihtoehdoksi nousee ulkomailta tilaaminen.

Animea tilatessa on kuitenkin otettava huomioon kaksi asiaa, julkaisun aluekoodi (eng. region code) ja värijärjestelmä (eng. colour encoding system).
Toisen aluekoodin julkaisut eivät toimi lainkaan toisen aluekoodin soittimessa ja väärällä värijärjestelmä kuva saattaa olla mustavalkoinen tai näkyä muuten huonosti.

Aluekoodien symbolitDVD-aluekoodit
DVD-aluekoodit:
0Aluevapaa. Toimii kaikilla soittimilla
1Yhdysvallat ja Kanada
2Eurooppa ja Japani
3Kaakkois-Aasia
4Australia
5Venäjä, Pohjois-Korea ja Afrikka
6Kiina
Aluekoodien symbolitBlu-Ray-aluekoodit
Blu-ray-aluekoodit:
AAmerikka ja Kaakkois-Aasia
BEurooppa, Afrikka, Australia ja Lähi-Itä
CAasia

Väärän aluekoodin levyjen soittamiseksi on kolme vaihtoehtoa:

  • Hankkia aluekooditon soitin, tai julkaisun kanssa saman aluekoodinen soitin.
  • Poistaa aluekoodi nykyisestä soittimesta.
  • Katsoa julkaisua tietokoneella, aluekoodin poistavalla ohjelmalla.

Värijärjestelmä määrittelee kuinka väritiedot ja kuvaformaatti on pakattu julkaisuun.
Värijärjestelmiä on laajalti käytössä kaksi, PAL ja NTSC.

  • PAL on yleisin ja käytössä mm. Suomessa ja muualla Euroopassa.
  • NTSC on toiseksi yleisin. Käytössä mm. Amerikassa ja Itä-Aasian maissa kuten Japanissa.
  • SECAM on joukon harvinaisin. Käytössä osissa Itä-Eurooppaa sekä Lähi-Idässä. Näissäkin maissa on jo osittain siirrytty käyttämään PAL-järjestelmää.

Vieraan värijärjestelmän julkaisujen katsomiseksi soittimen ja TV:n on sitä tuettava. Melkein kaikki Suomessa nykyisin myytävät TV:t tukevatkin molempia järjestelmiä, ja ongelmia esiintyy lähinnä joissakin vanhoissa kuvaputkitelevisioissa.

Manga, mitä se on?

Manga (jap. 漫画) on japanin kielinen sana joka tarkoittaa sarjakuvaa. Länsimaissa manga tarkoittaa Japanissa tehtyä sarjakuvaa, joka luetaan "väärin päin" oikealta vasemmalle. Japanilainen manga on piirtotyyliltään pitkälti saman tapaista, kuin korealainen manhwa. Mangaa on piirretty animeakin kauemmin, 40-luvulta lähtien. 1980 luvulla mangoista alkoi ilmestyä laittomia kopioita Taiwanissa ja Etelä-Koreassa. Tällöin huomattiin sen olevan suosittua myös Japanin ulkopuolella, ja että sen levittäminen oli taloudellisesti kannattavaa. Edelleenkin tosiharrastajat hankkivat mangansa Japanista. Nämä tankobonit, eli alkuperäiset japanilaiset versiot ovat melko samoissa hinnoissa, kuin suomijulkaisutkin.

Hopeanuoli

Oma lukunsa ovat Doujinshit, jotka ovat fanien ja harrastelija piirtäjien tekemiä lisätarinoita johonkin sarjaan tai elokuvaan. Doujinsheja piirretään japanissa valtavia määriä, koska piirtäjät kustantavat nämä yleensä itse. Näitä ei kuitenkaan juurikaan julkaista Japanin ulkopuolella tekijänoikeuksien takia.

Myös manga jaetaan samoihin alalajeihin, kuin animekin, tosin jotkut harrastajat luokittelevat ne mieluummin lajityyppinsä mukaan. Tunnetuimpia mangan piirtäjiä eli mangakoita ovat esimerkiksi Hopeanuolen piirtäjä Yoshihiro Takahashi, sekä piirtäjätiimi CLAMP, joka on piirtänyt mm. Chobitsin.

Kuten animen, myös mangan piirtotyyliin kuuluvat pitkälti samat asiat. Ihmisten suuret silmät, erikoisen väriset ja muotoiset hiukset, sekä raajojen epärealistiset mittasuhteet ovat monien manga ja anime julkaisujen tunnuspiirteitä. Mangoille ominaista ovat myös katakanoilla esitetyt ääniefektit, jotka yleensä jätetään näkyville muun maalaisissakin julkaisuissa.